Softtype.se

Lär dig mjukvarutveckling

Att lära sig utveckla egna program, eller appar som det oftast kallas idag, är ett ganska brett område med flera inriktningar. Man kan till exempel utveckla mobilappar, spel för PC, konsol eller mobil, webbsidor eller webbapplikationer.

Mjukvaran man behöver som utvecklare är till stor del gratis men hårdvaran kostar förstås. För att bli en så effektiv mjukvaruutvecklare som möjligt kan du behöva investera i en snabb(are) dator, eller bygga en på egen hand. Kanske behöver du även en extra skärm dedikerad för utvecklingsmiljön, det så kallade IDE:et (Integrated Development Environment).

Räcker pengarna inte riktigt till hårdvaran du behöver så kan du ta hjälp av pantbanken Belona, som tar emot guld i olika former, till exempel smycken och betalar upp till drygt 600 kronor per gram för det. Det är en helt digital pantbank och finns därmed enbart på internet. För att skicka in sitt guld beställer man en så kallad pantpåse, som är försäkrad upp till 100 000 kronor. Därefter får man ett låneerbjudande från pantbanken och accepterar man det tar det maximalt fem minuter innan man har pengarna på sitt konto.

Spelutveckling

Är det spelutveckling man är intresserad av finns det många alternativ vad gäller spelmotorer. De mest populära som är gratis att använda för mindre utvecklare är Unity, Unreal Engine och Godot. De två förstnämnda har licensmodeller som börjar gälla först när man har börjat tjäna ganska stora pengar på sitt spel. Godot däremot är så kallad FOSS-mjukvara (free and open source software) och är fullständigt gratis att använda, oavsett hur mycket pengar man sedan tjänar på sitt spel.

Webbutveckling

När det gäller webbutveckling är det till stor del HTML, CSS och Javascript som gäller. Det finns även en stor mängd olika ramverk att använda inom Javascript, om det är någon specifik typ av webbapplikation man ska bygga. Microsofts Visual Studio Code är ett populärt och gratis IDE som många Javascriptutvecklare använder sig av.